Een man is (g)een Dafalgan


Single & getrouwd!

Ik ben getrouwd. Ik heb het lang stil gehouden, maar ik moet toegeven dat ik toch al best lang een ring draag om mijn vinger. I definitely put a ring on it! En ook échte échte trouw beloofd!

“Sigal, beloof je jezelf eeuwige trouw?” “Ja, ja en nog eens ja!”

Ik beloof mezelf om me nooit te settelen voor minder dan ik verdien. Om de beste versie van mezelf te worden, ongeacht mijn relatiestatus.

making memories

Tijdens één van mijn powersessies aan een groep van héél verschillende ‘soorten’ singles in The Kube, kreeg ik plots van één van de deelnemers de vraag: “Sigal, jij bent zelf al 4 jaar single! Wat is dan eigenlijk JOUW PROBLEEM?!” Hoorde ik dat goed?  Ik ben het gewend om dergelijke vragen te krijgen van niet-singles. Ik stond even versteld. Tegelijkertijd was het de ideale binnenkopper. Om duidelijk te maken dat net deze ingesteldheid het probleem is. Dit is hoe nog een groot deel van de maatschappij en ook wij – singles – zelf nog kijken naar singleship. Wie discrimineert deze singleship nog het hardst? Wij – verdomme – zelf! En dan krijg je ook dit: “Hoe kan iemand als ik (en jullie) – als vrouw van de wereld, privé en professioneel goed omringd en niet eens opgescheept met de allerslechtste genen op fysiek, emotioneel  en intellectueel vlak –  toch zo lang single zijn? Dan moet je toch wel een probleem hebben!!” Ja, want het zijn alleen maar de lelijksten, de domsten en de slechteriken op deze aardbol die gedoemd zijn tot het catastrofaal symptoom van aanhoudend singleship?!

Singleship als ziekte

Beste mensen, dit symptoom, deze ‘ziekte’ is van iedereen. En we gaan die ziekte ook nooit kunnen uitroeien. Integendeel. Het wordt zelfs ‘erger’. Nu zijn we in België met 1,7 miljoen singles, maar tegen 2050 worden er al 2,5 miljoen ‘zieken’ verwacht!!Voor sommigen onder ons is het een slopende ziekte. Zoals bij mij! Want ik ben in mijn hele leven al veel langer single dan ONT-singeld geweest (ondanks mijn gevorderde leeftijd is de verhouding nog volledig uit balans). Hoe we met het toenemend aantal singles omgaan is nog steeds vanuit een traditionele mindset en reflex. We swipen ons een weg langs datingland. Hoe zo snel mogelijk te ONT-singelen. Uit recent onderzoek van de VRT blijkt dat op een schaal van 10, mannen met 5,9 en vrouwen met 6,5 scoren op tevredenheid met hun single status. In het algemeen kunnen we stellen dat de meesten dus niet zo tevreden zijn met dit verschijnsel. 64% van de mannen en 47% vrouwen zijn dan ook echt op zoek naar hun ‘dekseltje’.

Dafalgan

Eerst was het allemaal de schuld van de maatschappij die geen rekening houdt met de realiteit dat we naar een roulatiemaatschappij zijn geëvolueerd in plaats van een koppeltjesmaatschappij. Erger nog is dat het vooral jouw schuld is! Van de single-you! Van die singles die in de val trappen van singleship als ziektefenomeen. Die dan ofwel met die gefrustreerde ingesteldheid blijven zitten of dan maar buigen door een Dafalgan te nemen. Dat klein onschuldig pilletje dat je van alle pijn verlost.

Booming business voor datingsites, datingapps, tv- en reality datingprogramma’s en magazines die er vol van staan, allemaal met de illusie om geluk te kunnen verkopen door je geluk te laten afhangen van een externe factor.

Neem nu Kim. Enkele jaren geleden klopte Kim bij mij aan voor coaching na een relatiebreuk. Ze was een seriële dater, sprong steeds van de ene relatie in de andere. Ze voelde zich leeg en niet compleet zonder ‘een ander’. Nu ze niet onmiddellijk iemand tegen het lijf liep, was ze diep ongelukkig. Niemand wist dat (afin, niemand kon dat zien, want ze leek naar de buitenwereld het prototype van de happy single). Ze was een knappe verschijning, hoog opgeleid, professioneel succesvol maar duidelijk onbewust van haar ontbrekende zelfvertrouwen.

Ze vertelde me dat zij en haar dochtertjes elke dag een wens deden, een wenssteen onder haar kussen zou hopelijk hun droom in vervulling laten gaan dat ze weer een leuke man zouden tegenkomen die goed voor hen allemaal zou zorgen. Een man om haar pijn te verzachten, een man als haar Dafalgan! Hij zou haar verlossen van haar eenzaamheid en haar genezen van alle imaginaire kwaaltjes.

In haar vorige relaties geraakte die Dafalgan na een tijdje plots uitgewerkt. Te veel Dafalgan nemen is niet zo gezond en af en toe neem je zo’n pilletje ook in met nadien een soelaas brengend glaasje wijn of andere sterke concentraat waardoor de werking plots verandert. Wel, je weet wat er gebeurt als je bv. cola met Mentos mengt?

BOEM

Boemmmm! Splatsch! Chaos! En dan ben je terug bij af en denk je misschien dat je een Dafalgan Forte nodig hebt. Snel eentje opscharrelen om maar niet alleen te zijn, een vingerknip en het kan inderdaad gefikst zijn. Quick ‘wins’. Een man als opvulling van een leegte is een Dafalgan, het werkt namelijk maar tijdelijk en vormt geen oplossing voor het onderliggend probleem.

cola mentos

 

In het geval van Kim was uiteindelijk de missie wél geslaagd. Na maanden stap per stap te werken aan ‘the real she’ door haar lifestyle en mindset te veranderen leerde ze ook echt genieten van haar leven zonder die obsessie van ‘ik moet mijn leegte opvullen door een ander’. Ze voelde zich eindelijk compleet op haar eigen. Ze ondernam, kwam buiten, keek naar het halfvolle glas en blaakte van oprecht zelfvertrouwen. Dat maakt iemand pas echt aantrekkelijk. En… het werkte aanstekelijk.

Toen ze eenmaal zo goed in haar vel zat en oprecht haar statement maakte “Sigal, I love my single life,  ik geniet zo van de vrijheid, van mezelf, ik weet niet of ik eigenlijk nog iets anders wil”, kwam ze enkele maanden erna, toen ze helemaal niet meer ‘op zoek was’, de cherry op haar eigen – intussen goed gebakken – taart plots tegen, veel sneller dan gedacht.

Ze staat voor de eerste keer ook anders in een relatie. Onafhankelijk. Zelfzeker. Bewust! Als koppel nemen ze beiden hun vrijheid, ze hebben een eigen leven naast hun koppeltjesleven en vooral, hun geluk samen is een bonus op hun individueel geluksgevoel.

Een man als Dafalgan is dus geen goed plan! Want na de uitwerking ervan moet je alsnog beginnen graven naar geluk en opvulling van de eenzaamheid op lange termijn, die niemand anders dan jijzelf kan opvullen.

You complete me 

Omwille van de verkeerde reden in een relatie blijven of een imaginaire leegte blijven opvullen kunnen onderdeel zijn van een  destructief patroon. Naast leren omgaan met moeilijke momenten en kijken hoe we eruit kunnen geraken is het nog belangrijker om komaf te maken met alles wat vergif is. Toxische relaties zijn nefast! Vergif dat dieper en dieper doordringt tot je er gevoelloos van wordt dat je haast overtuigd bent dat je er niet meer uit kan.

Vergeet wat de maatschappij jou oplegt. Maak voor jezelf uit wat jou gelukkig maakt, wat jou vervult met voldoening. Leer jezelf kennen en word vooral je eigen beste vriend of vriendin. Breng tijd door met jezelf. Voel, ontdek jezelf ten gronde en zorg ervoor dat jij je beste maatje wordt want je leeft voor de rest van je leven met dat zelf. Jij bent de enige persoon met wie je levenslang getrouwd blijft, dat is de enige garantie die het leven je kan bieden. Dan kun je er best voor zorgen dat je in love blijft, kunt lachen en plezier maken met jezelf. Je zult nooit iemand gelukkig kunnen maken als het enige wat je hem of haar te bieden hebt, je eigen ongelukkige zelf is. Vergeet de quote van Tom Cruise uit de film Jerry Maguire: ‘You complete me.’

You are the only one who can complete yourself. Zoek je missing helft niet bij een ander, als die zogenaamde wederhelft altijd bij jezelf, altijd in jezelf is geweest…

You complete me

Enjoy Slingpower. Cheers to that, Sigal

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *