Singles, wake up! NEEN tegen single-discriminatie 7


De overheid zit in JOUW portemonnee!!

shhht

Single zijn is duur. Ontzettend duur! De recente overheidsmaatregelen en de beslissing van de Vlaamse regering (#turteltaks) om de elektriciteitsfactuur voor elk aansluitingspunt met 100 euro per jaar te verhogen heeft de grootste impact op de portemonnee van de alleenstaanden.

Nu moeten we alweer op ons eentje diezelfde extra 100 euro stroomheffingskosten ophoesten voor eerder gemaakte fouten van de regering. Dit is bijlange niet de ergste maatregel. We betalen ons allang blauw aan andere onevenredig zware fiscale lasten. Misschien is het wel door ‘het woord van het jaar’ turteltaks dat de absurditeit ervan extra blijft hangen en dat de regeringslogica helderder lijkt te worden: diegene die het minst gebruikt, betaalt het meest!

In een maatschappij waar stelletjes de norm zijn werd tot nu toe amper rekening gehouden met alleenstaanden die zware kosten als hypotheek, huur, elektriciteit, water, etc niet kunnen delen. Zo zijn er nog tal van andere zaken die de belangenvereniging voor alleenstaanden ALL1 al in kaart heeft gebracht. Maar het absurde is: we zijn niet eens een stelletjesmaatschappij! Alleen worden we uit gemakzucht nog altijd wel zo behandeld. Belgie telt ruim 1,6 miljoen alleenstaanden en volgens het planbureau zullen dat er tegen 2060 zo’n 2,5 miljoen zijn. Komt daarbij dat een partner voor het leven allang een uitzondering op de regel is. Ik kan dat soort koppels amper nog op 2 handen tellen.  Dus… we spreken eigenlijk gewoon van een roulatiemaatschappij. Dat is de term die nu in me opkomt. Een roulatiemaatschappij, waarin singles fiscaal gezien nog steeds het meest worden benadeeld. En daar ook nog eens opvallend stil over zijn en dit nog lijken te pikken.

Het is niet mijn bedoeling een politiek standpunt in te nemen. Dat heb ik ook niet. Mijn (politieke) standpunten zijn gewoon steeds gebaseerd op respect, common sense en vertrouwen, zonder daarvoor in een vakje te hoeven (noch willen) passen. Wel zou ik een fair debat op gang willen krijgen, waarin de stem van de alleenstaanden eens gehoord wordt. Om eindelijk komaf te kunnen maken met de eeuwige structurele singlediscriminatie. Het wordt tijd dat we de regering duidelijk maken dat we er genoeg van hebben dat fiscale maatregelen telkens opnieuw worden genomen op de kap van de meest benadeelden. Dat er maatregelen moeten worden genomen, alle begrip voor. De fiscale verschillen zijn echter volkomen onredelijk en buiten elke proportie. Dringend tijd dus voor een singlevriendelijkere roulatiemaatschappij. Hetzelfde mocht ik al vertellen in februari 2015 op Terzake. Naar aanleiding van een oproep van Bart Somers voor een single vriendelijkere maatschappij heb ik mijn mening al primetime mogen verkondigen. En toch lijkt het alsof veel singles niet durven opkomen voor zichzelf. Er wordt wel continu geklaagd. Action time. Eén van de 40 ‘sleutels’ van de Starting Today (die mijn leven jaren geleden zo positief heeft veranderd) luidde: ‘Stop met klagen, doe iets’. Thanks Greet Pipijn voor die lessons of life. Ik doe iets. En hopelijk doen jullie mee!

Of je nu single bent of niet, teken deze petitie! Uit solidariteit maar ook omdat de minder fiscaal benadeelden op een dag ook aan de andere kant kunnen komen te staan. Being ‘in a relationship’ is never a guarantee for life (mind the Sling humor).

infographic turteltaks

Klik hier om de petitie tegen single-discriminatie en de #turteltaks te tekenen.

Share the #slingpower


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Gedachten over “Singles, wake up! NEEN tegen single-discriminatie

  • Sigal Post auteur

   Beste Niels, bedankt voor je reactie! Politiek wil ik me niet mengen in boete en schuld. Ik neem geen enkel politiek standpunt in en het maakt me cru gezegd ook echt niet uit of we de termen turteltaks of freyafactuur gebruiken. Het resultaat van de problematiek heet helaas wel ‘geldraperij bij de verkeerden’. Wiens schuld dit is is een discussie waar ik dus niet aan mee doe. Ik kijk naar oplossingen. En die oplossingen zouden zich moeten uiten in fiscale verschillen die gerechtvaardigd zijn. Ik besef dat er oplossingen moeten komen voor een eerder gecreëerd probleem. Maar ik sta erop dat dat op een eerlijke en rechtvaardige manier dient te worden opgelost. Hopelijk is er ruimte voor debat. Heb de vraag al gesteld aan Annemie Turtelboom en ik hoop op een positief antwoord. Maar ook dan ga ik me niet mengen in een politieke kwestie. Ik kom gewoon op een vredelievende manier op voor de belangen van singles.
   Welterusten.

 • Lieve Dewerchin

  Ik ben het volledig eens met bovenstaande. Maar wanneer gaat de politiek ons serieus nemen ? Misschien moeten we politiekers inschakelen die in dezelfde situatie zitten, dus single zijn. Bij een volgende verkiezing zou ik willen dat er wel degelijk rekening gehouden wordt met onze groeiende groep. Daarom moeten we eens de volledige rekening maken en dat aan de kaak stellen, naar de verschillende ministers/regeringen toe. Ze kunnen ons toch niet blijven negeren=uitmelken.

  • Sigal Post auteur

   Beste Lieve,
   Bedankt om je mening te delen en hier achter te staan. Het is inderdaad hoog tijd voor sensibilisering en zorgen dat ze ons NIET meer negeren.

 • Stijn Reymer

  Prachtig initiatief Sigal!
  Het leven stopt niet na het kleuren van een bolletje in een hokje.
  #hokjesbestaanniet! #bringhumanityback!